Door een algoritme krijg je informatie voorgeschoteld met maar één doel: zolang mogelijk je aandacht vast houden om zoveel mogelijk advertenties te laten zien. De meest absurde, meest opvallende, meest ongeloofwaardige ideeën scoren goed. Niet vanwege oprechte interesse, maar door nieuwsgierigheid. Een voedingsbodem voor extremen inclusief een verdienmodel met als resultaat chaos in het echte leven. Door het algoritme op deze website stort de inhoud soms in totale chaos.
Een metafoor voor de ongewenste uitkomsten van een algoritme.
Het gaat om het vrijwillig opgeven van een stukje vrijheid voor het groter goed, namelijk het collectieve welzijn. In de kern een sociaal dilemma, namelijk het persoonlijk handelen versus het collectief handelen gescheiden door plaats en tijd. Was het maar zo simpel, want niemand geeft graag een stukje vrijheid op. Een spanningsveld tussen wie ik ben, wat ik mag en wat kan. Verbeeld als een groot hart voor iedereen, alleen voorlopig nog thuis opgesloten.
"Niet normaal maken wat niet normaal is" staat groot op een poster van Het Verzet. Opvallend is dat iemand het daar niet mee eens is en een tiental posters nagenoeg onleesbaar heeft gemaakt. Vervolgens uit zich een voorstander van het 5G telefoonnetwerk op één van deze posters. Wat heeft 5G met de anderhalvemetersamenleving te maken? Alles en niets. Een gedeeld gevoel voor het onbekende. Zoveel gevoelens, evenveel uitingen. Ieder heeft vanuit zijn eigen gelijk en probeert elkaar te overtreffen. Een dialoog ontbreekt.
Deze foto is gemaakt vlak nadat het mondkapje verplicht werd. Voor allerlei keuze sta je dan ineens: Wanneer is het vies? Hoe vaak of hoelang draagt je het? Waar laat je het? in je jaszak, in een zakje? Pak je iedere keer een nieuwe? hoe doe je het af? Welke kant is de voorkant?
Deze meneer heeft duidelijk ervaring, dat zie je zo aan de handige plek waar hij zijn mondkapje bewaart.
Na kritieken, reacties en discussies en de rauwe randjes verdwijnen. Gelukkig werkt de democratie en rechtsstaat. Niet onverschillig, maar weerbaar! Na twee dagen zijn alle stickers weggepeuterd, op een klein stukje na dan.
Een greep uit het nieuws laat geweld zien: Huiselijk geweld neemt toe; Hooligans rellen vanwege de avondklok; fotojournalist eindigt met zijn auto op de kop door een bulldozer; Een Belgische soldaat heeft zijn vizier op virologen gericht.
Geweld is er.
Gelukkig zijn er mensen die hiervoor aandacht vragen en proberen de neerwaartse geweldspiraal te doorbreken. Een oproep om geweld te melden inclusief een paaltje, als een fallus, met witte verf besmeurt om de gehele scene kracht bij te zetten.
Fake Science is een serie van kleine fotootjes, gemaakt tijdens de pandemie, die de veranderingen in het straatbeeld onderzoekt, dan wel uitingen over de genomen sociale maatregelen. Variërend van liefdevolle hartjes, en achteloos weggegooide mondkapjes tot anti corona poster van het Verzet. De fotootjes zijn gepresenteerd als microscopische preparaten, een veelgebruikte manier in de wetenschap om de vrijwel onzichtbare ziekteverwekkers te bestuderen. Fake Science maakt onderdeel uit van een nog lopende fotoserie over Covid-19.